OS i Stockholm
Sverige har bara varit värd för OS en gång och det var för mer än 100 år sedan. Hur gick det för ”hemmalaget” den gången? Sverige har också tagit en del av värdskapet när ett annat land skulle hålla OS. Vet du vilket OS det handlar om eller vilken sportgren som hölls i Sverige?
Sverige hade redan vid sekelskiftet signalerat att man ville att Stockholm skulle vara värd för de olympiska spelen. 1908 ansökta men officiellt om att få stå som värd och efter en tid av politiskt finlir snabbt uppförande av ett modernt stadion så kunde OS i Stockholm hållas 1912.
Merparten av de idrottsliga tävlingarna hölls på det nybyggda stadion eller i nära anslutning till den. Men båttävlingar, som till exempel segling och rodd, höll man på andra ställen i staden. I fallet med roddtävlingarna så avgjordes de i Djurgårdsbrunnsviken.
Utöver idrottstävlingarna så tävlade man vid den här tiden fortfarande också i vad man kallade för konstgrenar. Bland dessa finner man till exempel teckning, relief, skulptur och litteratur.
Värdlandet Sverige vann flest medaljer under OS i Stockholm, och när tävlingarna var över kunde man räkna till hela 65 medaljer. Dock var det USA som tog hem störst andel guldmedaljer, men det var minsta möjliga marginal amerikanerna vann medaljligan. 25 amerikanska guldmedaljer mot svenskarnas 24 stycken var slutresultatet.
Sverige kunde också räkna med en annan typ av framgång, även om den mest berodde på tur – vädret. Solen sken över huvudstaden under hela de olympiska spelen och tävlingarna blev i efterhand kända som Solskensolympiaden.
Av de 18 nationer som hade deltagare på plats vid tävlingarna i Stockholm så var det tre länder som helt blev utan guldmedaljer: Ryssland, Österrike och Nederländerna. Allra sämst gick det för holländarna som fick åka hem med endast tre bronsmedaljer i bagaget.
Slutet av tävlingarnas maratonlopp var stadion. Men långt innan målgång så avbröt en japansk deltagare loppet, dels på grund av utmattning och dels på grund av den tryckande hettan. Någonstans i närheten av Rotebro utanför Stockholm hoppade japanen av. Han hade efter det blivit bjuden på saft i en trädgård, för att sedan ta tåget in till stan och senare flyget hem till Japan.
Allt slutade väl för japanen men hans försvinnande ledde till en hel del uppståndelse innan man kunnat utröna vad som hänt.